groepsfoto

Studiereis van Hertboomwindmolen vzw naar Suffolk in het Verenigd Koninkrijk
. ( http://www.suffolkmills.org.uk/ )

We trokken van molen naar molen, van 's ochtends tot 's avonds. Een memorabele trip (10u15'), enkel onderbroken door een lunchpauze en een bezoekje aan een prachtig ogende Engelse wijngaard ( mét kleine proeverij - uiteraard ! ).

We reisden op donderdag, vrijdag werden vier (4) molens bezocht in de voormiddag, twee (2) in de namiddag.

Pakenham Windmill. Een stenen bovenkruier (zwart, met teer bezet) met zelfkruimechanisme en zelfzwichting, enkel nog sporadisch (mechanisch) in gebruik ( we troffen er een "improved corn crushing mill" aan ; een cilindermolen BMH ). Opvallend : de regulateurs van beide steenkoppels worden aangedreven met kettingen. Opmerking : Staat van onderhoud laat te wensen over, de molen is in bezit van een boer die duidelijk andere zorgen aan zijn hoofd heeft.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pakenham_Windmill
http://www.suffolkmills.org.uk/windmills/pakenham.html


Bardwell Windmill. Quasi dezelfde stenen bovenkruier met "bijenkorfkap", zelfkruier, zelfzwichter. Alhoewel hier en daar een klepje mist in de zelfzwichting, haast perfecte staat van onderhoud. Molen met een prachtig verhaal. Heeft het -ondanks zeer zware stormschade in 1987- gehaald door toeweiding en inzet van vele vrijwilligers.  Jonathan Wheeler, zoon van, tevens de huidige bezieler, is een stoommachien specialist.  Opvallend : Bakkerij aan de molen, dagelijks geopend. Molenaarswoning bewoond door Mrs. Enid Wheeler, lieve oude dame, weduwe van Geoffrey Wheeler die de molen in 1978 nieuw leven inblies. Prachtige 3D bewegende maquette. George Pauwels, onze modelspecialist, kwam aan zijn trekken !
https://en.wikipedia.org/wiki/Bardwell_Windmill http://www.suffolkmills.org.uk/windmills/bardwell.html
contact : Jonathan Wheeler <jwheeler-at-wheeler-steam.co.uk>

Thelnetham Windmill. Werd voorzien van zelfkrui-, zelfzwichtingssysteem in 1832. Het grote nadeel ervan is dat men zelden daar is om in te grijpen wanneer het fout gaat met de zelfkruiïng. Bij een stevige rugwind slaan immers de klepjes door de winddruk dicht met meestal grote schade tot gevolg. Evenals de twee vorig molens kreeg Thelnetham hiermee af te rekenen en ging er bijna aan tenonder. Dat was zo geweest ware het niet dat een vijftal enthousiastelingen de molen opkochten in 1979. De rest is geschiedenis. Opvallend : zéér goed onderhouden molen, een stoommachiene die ze spijtig niet krijgen opgelijnd met de molen en dan maar een "shed" aan het bijbouwen zijn met daarin een aparte molen ... Mooi instructief schuurtje " visitor centre " waarin o.a. het verhaal van de restauratie wordt verteld. Opmerking : 1. We zagen foto's van een kotje waarin vroeger een stoommachiene stond. Het was waterdicht gemaakt met platgeklopte blikken bussen. Het werd vervangen door een mooi ogend schuurtje. Voor mij een typisch voorbeeld van "over-restauratie", bij gebrek aan opvolgers besloot het consortium van eigenaars de molen over te dragen aan een ergoedfonds, reeds eigenaar van een watermolen in de onmiddellijke buurt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thelnetham_Windmill
http://www.suffolkmills.org.uk/windmills/thelnetham.html
https://thelnethamwindmill.org.uk/

Upthorpe Mill, Stanton. Een staakmolen op gesloten voet ( rond metselwerk )  met zelfkruimechanisme en zelfzwichting. De windroos voor de zelfkruiïng staat hier op de staart gemonteerd. De molen is in handen van een jong koppel enthousiaste eigenaars. Opvallend : ook hier, in een staakmolen, deed de industriële revolutie zijn intrede. Veel houten elementen werden door ijzeren vervangen. Vermoedelijk bij een verhuis in 1818 kreeg het molenkot zijn huidige vorm. Het balkon werd dichtgebouwd waardoor de binnenruimte groter werd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Upthorpe_Mill,_Stanton
http://www.imagesofengland.org.uk/details/default.aspx?pid=2&id=284315

Na de luchpauze en de uitstap in een wijngaard deden we opnieuw twee molens aan.

Friston Windmill. Een staakmolen met gesloten voet, eveneens met rond metselwerk. De hoogste in zijn soort in England. Piers Hartley - hij stippelde onze reis uit - werd eigenaar van de Friston mill in 1972. Hij was onze perfecte gids in Suffolk County. In 1977 liet hij de molenkast restaureren waardoor de houtstructuur tot op vandaag opmerkelijk droog staat. In 2004 werd hij verplicht om een stalen constructie aan te brengen die het molenkot moet ondersteunen tijdens de restauratie van het gebinte ( in hoofdzaak de kruisplaten ).
https://en.wikipedia.org/wiki/Friston_Windmill

‘Buttrums’ Windmill. Een  stenen bovenkruier met zelfkruimechanisme en zelfzwichting. Staat te koop. Wikipedia schrijft dat deze molen maalvaardig is. Ik wil de werkuren niet betalen die zouden nodig zijn voordat er weer een kilogram meel zou kunnen gemalen worden,... De man die ons op de molen begeleide was van goede wil en opende voor ons het deurtje naar de gaanderij op de kap, maar op de vraag wanneer voor het laatst werd gemalen met de molen antwoordde hij "meer dan 100 jaar geleden"... Het was de laatste molen die we bezochten, de avond ging vallen, we werden moe. Het belette ons niet om tot boven te klimmen, onder de kap alweer een ander mechanische variant aan te treffen dat de zelfkruiïng aandrijft. Maar we waren te onoplettend geworden om de vermeldde "spreekbuis tussen de vloeren" op te merken. Ook boottechnologie drong dus door tot op de molen !
https://en.wikipedia.org/wiki/Buttrum's_Mill,_Woodbridge
http://www.suffolkmills.org.uk/windmills/woodbridge.html

Alle molens die we in Suffolk bezochten, waren voorzien van de zogenaamde "Patent sails" uitvinding van William Cubitt (1785-1861). Het grote voordeel ervan is dat de molen niet dient gestopt om de oppervlakte van het gevlucht te wijzigen. De vrijgekomen tijd wordt echter veelal gespendeerd om het systeem te herstellen. Het heeft naar verluid (te) veel onderhoud nodig.
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Cubitt


Iedereen die ons ontving op een molen kreeg uit de handen van de voorzitter van onze vereniging een scala van attenties : een T-shirt van onze vereniging, enkele postkaarten, de eerste uitgave van de tesamen met Portugal uitgegeven postzegel waarop "onze" windmolen staat afgebeeld, een volledig blad met zulke postzegels, een commemoratieve munt eveneens tesamen met Portugal uitgegeven. Dat tot grote verbazing van alle gelukkigen !

We bezochten 4 bovenkruiers met zelfkruimechanisme waarbij de windroos op de achterzijde van de kap is gemonteerd. De twee staakmolens hadden de windroos verwerkt op de staart, daardoor meer achter de molen, wat deze molens stabieler maakt en niet door iedere minimale windrichtingswijziging beginnen te bewegen.

Door het activeren van de functie 'locatie' in 'maps' op mijn Fairphone 2 konden we na afloop van onze trip vaststellen dat er aanzienlijk meer rijtijd werd verreden dan voorzien ( reistijd voorzien : 2u46' - effectieve reistijd : 5u19' ) De onvoorziene omstandigheden : - molenaars niet tijdig aanwezig e.a. - , aanpassing van het programma - bezoek aan een wijngaard -, waren hieraan niet vreemd.

Tijdens een aangenaam diner in het fijne restaurant "On the Waterfront" werden we vervoegd door onze gids en een verantwoordelijke van Erfgoed in Suffolk, wie ons eveneens op één van de molens van de dag heeft verwelkomd.

Voordat we op de derde dag de terugreis aanvatten pikten we een fragment mee van openmonumentendag met een wandeling door de stadskern
We kregen een rondleiding in ... Brouwerij Isaacs ! Totaal verrassend dat we tussen het historisch machienepark van de brouwerij - in "maalvaardige staat gepresenteerd" (!) dezelfde cilindermolen aantroffen als deze van de Pakenham Windmill.

Moe maar zéér tevreden keerden we - via de Chunnel - na een hartlijk afscheid huiswaards. 


Nieuwjaarsreceptie 2018
Voor leden, nieuwe leden en al wie belang stelt in molens
Zondag 28 januari 2018 van 11.00 uur tot 17.00 uur
doorlopend aan de Windmolen Hertboom.


 
 
 
U vindt hier een heleboel informatie terug over de Molen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. De hele geschiedenis van de molen, foto's over de heropbouw van de molen, de openingsuren en dagen van het museum.

U kan eveneens uw mening betreffende de windmolen achterlaten in ons gastenboek.

Wenst u op de hoogte te worden gehouden gehouden van de activiteiten aan de molen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, vul dan hier uw e-mailadres in!

 

Ben je al lid van de vzw Windmolen Hertboom

Lid zijn van de vzw Windmolen Hertboom ( de kapitein Zepposmolen) is uitermate belangrijk om op de ingeslagen weg verder te kunnen gaan : zorg dragen voor het verantwoord behoud en het nuttig gebruik van het patrimonium.Dankzij deze bijdrage kunnen de vrijwilligers deze doelstelling realiseren, met name de maalvaardigheid verzorgen, instaan voor onderhoud en kleine herstellingen, voor het draaien en het malen, voor het openstellen en het gidsen naar het publiek toe.

Alle leden worden uitgenodigd op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op de laatste zondag van januari met eten en drank, op het paaseitjes rapen met kinderen en kleinkinderen op paaszondag en op de 11juli viering met een drankje.

De bijdragen voor 2017 blijven ongewijzigd:
- het lidgeld toegetreden lid bedraagt 25 euro
- het lidgeld erelid bedraagt 125 euro
- lid worden voor het leven kan voor 300 €

Dit lidgeld kan op rekening BE59 7330 2066 0626 van vzw Windmolen Hertboom overgeschreven worden.
Na ontvangst wordt er een lidkaart of erelidkaart overgemaakt.
Voor meer inlichtingen :   mailto

 


 
 Assyrian (pdf-file)
   
Chinese 
   
Deutsch
   
English
   
Espagnol
   
Français
   
Irish
   
Italiano
   
Japanese 
   
Persian (pdf-file)
   
Polski
   
русский
   
Svenska
   
other languages
soon available